Mörk chokladkaka med nötknäck

Ingredienser;
100 g smör
3 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 st ägg
200 g blandade hackade nötter - jag har valt mandel och hasselnötter
Knäckglasyr;
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
1 tsk smör eller margarin
Gör såhär;
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj och mjöla en rund bakform som mäter 24 cm i diameter, helst med löstagbar botten. - brukar dock inte använda mjöl enbart smör/margarin när jag smörjer formen.
3. Hacka nötterna till garneringen grovt. Smällt seda n matfettet till kakan.
4. Blanda samman alla de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt sedan det smälta matfetter och äggen. Rör smeten slät.
5. Bred ut smeten jämt i bakformen och strö över nötterna på kakan. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter, då ca 5 minuter återstår av gräddningstiden, blanda samman socker, sirap och vispgrädde till knäckglasyren i en kastrull.
6. Värm upp blandningen och låt massan koka kraftigt tills den tjocknar något ca 3-4 minuter.
7. Ta kastrullen från värmen och tillsätt vaniljsocker och matfett. rör om till en slät konstistens.
8. Ta ut kakan ur ugnen och ringla över den varma glasyren. Ställ sedan in kakan mitt i ugnen denna gång och grädda ytterligare ca 7.
9. Lossa kakan ut formen då den svalnat.
» Linnea Larsson
ser väldigt god och nyttig ut för mig som behöver gå ner i vikt gud tur att du är så sexig!
Trackback